Droombeeld Zaanse Schans 2030

Dromen over de toekomst van de best bezochte buitenattractie van Nederland, dat is waar de opdrachtgever behoefte aan heeft. Nu wordt de grote groei van de bezoekersaantallen voor de Zaanse Schans vooral als een groot probleem gezien. BVR heeft dan ook een droombeeld 2030 gemaakt. Een beeld waar ondernemers zich in herkennen en waar je mee aan het werk kan.

Een ontwerp maken voor een plek die zo uniek is en waar de betrokkenheid zo groot is vraagt om een sterk concept, een flinke dosis lef, een open planproces en het bijeenbrengen van lokale en professionele kennis.

Het droombeeld neemt het oorspronkelijke verhaal als uitgangspunt. De authentieke kern wordt ontwikkeld met de juiste stijlkenmerken en ontwerpmiddelen van voor 1850. De dijk, de paden, de molens, Zaanse huizen en schuren en ruimte voor landschap en ambachten. Parkeren en moderne toevoegingen zijn verplaatst buiten deze kern. Het droombeeld verbreedt het verhaal van de Zaanse Schans naar het water met historische werven, sluizen en routes over de Zaan. Het droombeeld legt tot slot de relatie naar andere tijden en gebieden. De modernere voedselindustrie van Zaanstad, de historische industriƫle kade van Wormerland en het hippe Hembrugterrein worden onderdeel van het arrangement en het verhaal van de Zaanse Schans.

Het Droombeeld is een belangrijk startpunt voor uitwerking geweest.