Het wat en het hoe

Afgelopen maand maakte ik een hattrick. Ik kreeg de eer om op het hoogste niveau aan alle vier de overheidslagen toekomstverhalen te presenteren.

Eerst een gezamenlijke online radenbijeenkomst in de RES-regio Alblasserwaard over de toekomstige energievoorziening. Daarna volgde het dagelijks bestuur én een klankbordgroep van het algemeen bestuur van Waterschap Vallei en Veluwe over het nieuwe waterbeheerprogramma – ook op afstand. In die week eindelijk weer een fysieke presentatie voor het College van Burgemeester en Wethouders in Apeldoorn over de Omgevingsvisie en daarna een online discussie met de Gemeenteraad over drie toekomstperspectieven.
Toen weer online: het college van Gedeputeerde Staten in Zeeland over de Omgevingsagenda Zuidwest Nederland en de gebiedsopgaven voor Zeeland. En als klap op de vuurpijl een pitch hierover in het online Bestuurlijk Overleg Leefomgeving met gedeputeerden van Zeeland en Zuid-Holland, een staatssecretaris en 2 Ministers. Mijn ‘5 minutes of fame’.

Het was een ontdekkingsreis via alle verschillende web tools: GoTo Meeting, Zoom, Webex, MS Teams. Wat me verder opviel: ondanks de waan van de dag en halverwege de bestuurlijke termijn kijken de bestuurders naar de verre toekomst. Wij ontwerpers worden nadrukkelijk aangespoord om out of the box te denken, te zeggen waar het op staat, alle transitieopgaven met elkaar te verbinden en focus aan te brengen.
De vele transities inhoudelijk met elkaar verbinden is één. Het vraagt echter ook een nieuwe aanpak in samenwerken. Hoe organiseren we de opgave, hoe realiseren we doelen, hoe financieren we het, hoe vinden we een vorm van samenwerking. Die hoe-vraag is misschien wel de belangrijkste vraag, ook voor ontwerpers.

Inhoud en proces zijn onlosmakelijk verbonden. Het is al 25 jaar het DNA van BVR. Ik denk dat we daar nog weer slimmer in moeten worden. Of om het in de woorden van 2020 te zeggen: de toekomst vereist een nieuwe aanpak. Juist nu.

Bart Bomas, landschapsarchitect BVR adviseurs