Hilde Blank Voorzitter Kwaliteitsteam Nieuw Mathenesse – Glasfabriek

Met de ontwikkeling van de Glasfabriek krijgt Schiedam er een interessant stadsdeel bij. Het gebied krijgt een heel eigen karakter met behoud van de karakteristieke en monumentwaardige objecten. Het plan voorziet in een nieuw stadspark en het parkeren wordt geconcentreerd in een centrale parkeervoorziening. Vanuit het centrum van Schiedam wandel je zo naar het nieuwe park en kom je op weg nieuwe woon- en werkgebouwen, voorzieningen en ontmoetingsplekken tegen.

Hilde vertelt over de opgave: ‘de ambities zijn hoog en als voorzitter van het kwaliteitsteam moet ik ervoor waken dat deze ambities ook daadwerkelijk worden gerealiseerd. Het is een meerjarige ontwikkeling en tijdens de transformatie wordt met tijdelijke programmering het gebied leefbaar en interessant gehouden. De glasfabriek is daarin niet uniek. Transformatiegebieden als Schieoevers noord in Delft kennen eenzelfde opgave. Hoe maak je van een monofunctioneel bedrijventerrein een nieuwe stad?

Aandachtspunten zijn de programmering van dit soort gebieden, de betaalbaarheid en de kwaliteit van de buitenruimte. Het is vooral belangrijk dat de architectuur, stedenbouw en het landschap/openbare ruimte tegelijk en in samenhang wordt ontworpen en goed aansluit op de directe omgeving.’