Mijn Richard Sennett ervaring

Op 18 april, op uitnodiging van MCD, mocht ik mijn reflectie geven op het boek Stadsleven van Richard Sennett. Hij geeft zijn visie op de metropool van de toekomst. Ik deel met jullie mijn opening statement over het boek en raad iedereen aan het vooral te lezen en bij de laatste twee hoofdstukken op tijd te stoppen.

Mijn Richard Sennett ervaring
Wat ik nu weet en waar ik blij van werd.

Wat ik nu weet:

Ik ben de afgelopen drie dagen volop bezig geweest met horen wat niet gezegd is, inzet van de aangevoegde wijs, de Het vorm of informaliteit. Of zoals ik het voor het lezen van dit boek genoemd zou hebben.. ik heb drie dagen Open Atelier gehouden in een leegstaand pand in de Kanaalzone van Alkmaar om met tenminste 300 verschillende mensen in gesprek te zijn over de toekomst van dit deel van hun stad.

Wat ik verder weet is dat wat ik vroeger een open plan proces noemde, of liever nog een groot inhoudelijke avontuur, is eigenlijk een niet lineaire padafhankelijkheid.
Verder weet ik nu zeker dat ik gelijk had met mijn intuïtieve weerstand tegen alles wat Smart of Slimme stad wordt genoemd in de context van technologie en stad maken. Een slimme stad is frictie loos en staat voor een verminderd vermogen tot kenniswerving door mensen uit die stad.

Waar ik blij van werd:

Het prachtige Stadtluft macht frei
Ik ben van een klein rooms katholiek dorp via een kleine tussenstap naar Delft in Rotterdam komen wonen. Ik woon hier nu zeker meer dan 30 jaar.
De ruimte die deze stad mij biedt ervaar ik nog steeds zeer regelmatig. De trots dat ik hier een plek heb, dat ik gewoon door deze stad fiets samen met al die andere mensen, dat ik hier hoor en dat ik me goed voel bij die zekere onverschilligheid raakt me nog steeds.

Stadtluft macht frei..Van een vaste positie naar een plek waar je vrij bent van traditionele en geërfde beperkingen. Dat is wat een stad voor je kan doen.
Vervolgens de schrijver zelf. Zijn jaloers makende doorzettingsvermogen om te willen begrijpen of het tenminste kunnen duiden van de angst voor de vreemde, geeft energie en hoop.

Of zoals hij zelf zou zeggen …Complexiteit verrijkt.